Wróć
05.06.2023

Uczniowie Akademeia High School wzięli udział w konferencji E(x)plory

05.06.2023

Uczniowie Akademeia High School wzięli udział w konferencji E(x)plory

Magda Kiernozek i Tomek Płudowski, uczniowie Year 13 Akademeia High School, razem z Mateuszem Gaborem (naszym podopiecznym przygotowującym się do podjęcia studiów na kierunku Chemistry and Molecular Engineering na Uniwersytecie w Chicago) wzięli udział w konferencji naukowej E(x)plory. Wspólnie przygotowali interdyscyplinarny projekt łączący w sobie chemię, biologię oraz inżynierię.

Program E(x)plory od 2012 roku odkrywa naukowe talenty. W tym czasie organizatorom udało się stworzyć społeczność ponad 1200 młodych naukowców, którzy zgłosili do konkursu 1002 projekty naukowe. W ciągu 7 edycji odbyło się 35 wydarzeń dla pasjonatów innowacji i technologii. Wzięło w nich udział około 25 tysięcy osób. O wyborze najlepszych pomysłów decydowało już ponad 100 jurorów.

E(x)plory tworzy społeczność innowatorów i naukowców i innowacyjnego biznesu, dając im przestrzeń dla rozwoju pomysłów i projektów. W tym celu organizowane są Kongresy E(x)plory, podczas których młodzi innowatorzy, dojrzałe startupy, inwestorzy mogą się spotkać i nawiązać relację biznesową. Jak twierdzą organizatorzy „Chcemy, aby wydarzenia te były źródłem inspiracji. Do tej pory w kongresach E(x)plory uczestniczyło ponad 500 innowatorów. Program E(x)plory jest stale wspierany przez blisko 100 partnerów”.


W ramach pierwszego etapu konkursu E(x)plory, nasi młodzi naukowcy przygotowali projekt, który został uznany za jedną z najlepszych prac konkursowych. Przeszli do etapu regionalnego, w trakcie którego mogli zaprezentować swój plakat będący zwieńczeniem ich pracy.

W swojej pracy „Wpływ jonów nieorganicznych na intensywność fermentacji alkoholowej w drożdżach Saccharomyces cervisiae” skoncentrowali się na tym, jak obecność jonów azotanowych, srebra, niklu i magnezu wpływa na intensywność produkcji alkoholu etylowego.

Pomysł na projekt pojawił się, kiedy nauczycielka chemii wspomniała im, że użycie w fermentacji cukru trzcinowego zamiast białego może zwiększać jej intensywność. Skłoniło ich do zastanowienia się nad tym, jakie mogą być tego powody. W tym celu zaczęli szukać informacji na temat wpływu różnych czynników, w tym obecności jonów metali, na drożdże i przeprowadzaną przez nie fermentację. W obliczu braku badań dotyczących jonów srebra i niklu, postanowili przeprowadzić je sami. Pierwsza seria badań przyniosła mylące wnioski. Dlatego zdecydowali się powtórzyć badania, tym razem zwiększając rozmach metodologiczny.

Zadbali o to, aby warunki fermentacji były dla każdego środowiska takie same. W tym celu użyli bufora octanowego, aby uniezależnić pH roztworów, oraz łaźnię wodną, aby utrzymywać jednakową temperaturę. Reakcje zachodziły w zlewkach o poj. 250ml, na które nasadzany był sensor CO2. Sensor był izolowany wazelinową masą plastyczną, celem zatrzymania wymiany gazów z atmosferą. Do sensora wprowadzane były czujniki temperatury oraz pH aby na bieżąco monitorować zachodzące procesy. Dane były zbierane cyfrowo przez urządzenia Data Harvest w środowisku EasySense Software.

calendar clock conversation Group 4 Created with Sketch. Facebook Created with Sketch. i_icon Created with Sketch. 7z Created with Sketch. doc Created with Sketch. docx Created with Sketch. gif Created with Sketch. jpg Created with Sketch. odp Created with Sketch. ods Created with Sketch. odt Created with Sketch. pdf Created with Sketch. png Created with Sketch. ppt Created with Sketch. pptx Created with Sketch. icon_speaker Created with Sketch. txt Created with Sketch. icon_video_play Created with Sketch. xls Created with Sketch. zip Created with Sketch. picture Created with Sketch. Shape Created with Sketch. lightbulb line_more Created with Sketch. map Oval Created with Sketch. Group 7 Created with Sketch. Group 7 Created with Sketch. Page 1 Created with Sketch. Twitter Created with Sketch. zoom_in Created with Sketch. zoom_plus Created with Sketch. +