Magda Kiernozek i Tomek Płudowski, uczniowie Year 13 Akademeia High School, razem z Mateuszem Gaborem (naszym podopiecznym przygotowującym się do podjęcia studiów na kierunku Chemistry and Molecular Engineering na Uniwersytecie w Chicago) wzięli udział w konferencji naukowej E(x)plory. Wspólnie przygotowali interdyscyplinarny projekt łączący w sobie chemię, biologię oraz inżynierię.
Program E(x)plory od 2012 roku odkrywa naukowe talenty. W tym czasie organizatorom udało się stworzyć społeczność ponad 1200 młodych naukowców, którzy zgłosili do konkursu 1002 projekty naukowe. W ciągu 7 edycji odbyło się 35 wydarzeń dla pasjonatów innowacji i technologii. Wzięło w nich udział około 25 tysięcy osób. O wyborze najlepszych pomysłów decydowało już ponad 100 jurorów.
E(x)plory tworzy społeczność innowatorów i naukowców i innowacyjnego biznesu, dając im przestrzeń dla rozwoju pomysłów i projektów. W tym celu organizowane są Kongresy E(x)plory, podczas których młodzi innowatorzy, dojrzałe startupy, inwestorzy mogą się spotkać i nawiązać relację biznesową. Jak twierdzą organizatorzy „Chcemy, aby wydarzenia te były źródłem inspiracji. Do tej pory w kongresach E(x)plory uczestniczyło ponad 500 innowatorów. Program E(x)plory jest stale wspierany przez blisko 100 partnerów”.
W ramach pierwszego etapu konkursu E(x)plory, nasi młodzi naukowcy przygotowali projekt, który został uznany za jedną z najlepszych prac konkursowych. Przeszli do etapu regionalnego, w trakcie którego mogli zaprezentować swój plakat będący zwieńczeniem ich pracy.
W swojej pracy „Wpływ jonów nieorganicznych na intensywność fermentacji alkoholowej w drożdżach Saccharomyces cervisiae” skoncentrowali się na tym, jak obecność jonów azotanowych, srebra, niklu i magnezu wpływa na intensywność produkcji alkoholu etylowego.
Pomysł na projekt pojawił się, kiedy nauczycielka chemii wspomniała im, że użycie w fermentacji cukru trzcinowego zamiast białego może zwiększać jej intensywność. Skłoniło ich do zastanowienia się nad tym, jakie mogą być tego powody. W tym celu zaczęli szukać informacji na temat wpływu różnych czynników, w tym obecności jonów metali, na drożdże i przeprowadzaną przez nie fermentację. W obliczu braku badań dotyczących jonów srebra i niklu, postanowili przeprowadzić je sami. Pierwsza seria badań przyniosła mylące wnioski. Dlatego zdecydowali się powtórzyć badania, tym razem zwiększając rozmach metodologiczny.
Zadbali o to, aby warunki fermentacji były dla każdego środowiska takie same. W tym celu użyli bufora octanowego, aby uniezależnić pH roztworów, oraz łaźnię wodną, aby utrzymywać jednakową temperaturę. Reakcje zachodziły w zlewkach o poj. 250ml, na które nasadzany był sensor CO2. Sensor był izolowany wazelinową masą plastyczną, celem zatrzymania wymiany gazów z atmosferą. Do sensora wprowadzane były czujniki temperatury oraz pH aby na bieżąco monitorować zachodzące procesy. Dane były zbierane cyfrowo przez urządzenia Data Harvest w środowisku EasySense Software.